- Helt Digital
- Posts
- Veckobrief #42-2024
Veckobrief #42-2024
Fredag 18 oktober 2024
Hej! 👋
Instagram med nya profilkort, Spotify rullar ut musikvideor och YouTube lanserar sex nya funktioner.
⏱️ Detta nyhetsbrev är ungefär 2 179 ord och beräknad lästid är 7 minuter.
📆 Idag träder NIS2-direktivet i kraft i EU.
Detta är en uppdatering av NIS-direktivet (Network and Information Systems Directive) från 2016 och stärker cybersäkerheten genom nya krav och standarder för kritisk infrastruktur och viktiga tjänster.
🚧 🏗👷♂️
Nya funktioner och tjänster under utveckling
Foto via Alessandro Paluzzi/@alex193a
Instagram testar en egen lista (Social Library) som ska ge användare en översikt över innehåll de har delat med andra och innehåll de har engagerat sig i.
Foto: YouTube
YouTube testar…
…AI-genererade förslag på svar till kommentarer för YouTube-kanaler.
…en spara-knapp för Shorts-videor.
…att ta bort “tummen ner”-knappen för att ogilla Shorts-videor.
Foto via Meta
Fem ⚡️-snabba
Meta gör det möjligt att inaktivera kommentarer på annonser innan publicering.
Spotify rullar ut musikvideor i ytterligare 84 länder (lanserades i Sverige i mars).
Threads lanserade i tisdags statusindikatorer som visar om användare är aktiva på plattformen.
Instagram öppnar upp för att bilder och karusellposter med musik ska kunna visas i Reels-flödet.
TikTok inleder samarbete med analysföretaget InMarket för att erbjuda mätningar av konverteringar i fysiska butiker.
Foto: Instagram
12 relativt snabba
Instagram lanserade på tisdagen nya profilkort globalt. De delbara korten har två sidor och inkluderar en QR-kod. Korten ger möjlighet att visa profilbild, biografi, kategori, länkar och en vald låt samt att anpassa bakgrunden.
LinkedIn rullar ut in-stream videoannonser i Europa (tidigare endast tillgängliga i USA). Dessutom lanserar LinkedIn nya eventannonser, inklusive möjligheten att använda inspiratörsannonser för att marknadsföra medlemmars inlägg om evenemang, samt 30-sekunders förhandsvisningar från livesända evenemang som kräver registrering.
Instagrams chef Adam Mosseri bekräftar att karusellinlägg vanligtvis får fler visningar än inlägg med en bild: Om en användare inte interagerar med karusellinlägget, kommer Instagram senare att försöka visa en annan bild eller video från karusellen till samma användare.
TikToks verktyg för att begränsa skärmtid för tonåringar minskade endast skärmtiden med i genomsnitt 1,5 minuter. Detta visar interna dokument som 14 delstatsåklagare i USA fått tillgång till. I TikToks interna kommunikation anges att funktionen inte syftar till att minska skärmtiden, utan snarare öka antalet dagliga aktiva användare och ge företaget positiv medieuppmärksamhet.
Instagram inför nya åtgärder för att förhindra utpressning (sextortion) av tonårsanvändare på plattformen. Bland annat får tonåringar en varning om de kontaktas av användare från andra länder, och deras följdarlistor döljs för misstänkta konton. Dessutom inaktiveras möjligheten att ta en skärmdump av tillfälliga meddelanden med bilder eller videor.
X-ägaren Elon Musk har överfört 75 miljoner dollar (790 miljoner kronor) till sin egen pro-Trump-organisation America PAC. Överföringarna skedde mellan den 3 juli och 5 september. Musk skapade organisationen tidigare i år, och enligt Bloomberg är America PAC en stor annonsör på – ja, du gissade rätt: X.
Meta inledde denna vecka en ny omgång uppsägningar, bland annat på WhatsApp, Instagram och Reality Labs. Uppsägningarna är mindre omfattande än tidigare omgångar. Meta sade upp cirka 11 000 anställda 2022 och 10 000 anställda 2023.
TikToks moderbolag ByteDance bekräftade i fredags att de säger upp hundratals moderatorer globalt och ersätter dem med AI-lösningar. Ungefär 500 av de uppsagda finns i Malaysia. ByteDance har över 110 000 anställda globalt.
PayPal har lanserat PayPal Ads i USA och planerar att expandera annonslösningen till Europa nästa år. PayPal Ads använder transaktionsdata från sina plattformar, inklusive Venmo och Honey, för att erbjuda riktade annonser.
Apple öppnar ännu en forskningsavdelning i Kina. Avdelningen i Shenzhen kommer att ha över 1 000 anställda och blir Apples största forsknings- och utvecklingsavdelning utanför USA. Företaget har sedan tidigare forskningsavdelningar i Peking, Shanghai och Suzhou. Apple planerar att spendera omkring 340 miljarder kronor på forskning och utveckling i år.
TikTok omsatte 49 miljarder kronor i Europa förra året, en ökning med 77 procent jämfört med 2022. Enligt Forbes har TikTok avsatt tio miljarder kronor för att täcka kommande böter från EU.
EU-kommissionen bad förra fredagen e-handelsplattformen Temu att lägga fram dokumentation som visar hur de arbetar för att stoppa försäljningen av olagliga produkter. Den kinesiska plattformen omfattas av EUs förordning om digitala tjänster (Digital Services Act/DSA), och har en svarfrist till måndagen (den 21 oktober).
📈📊📉
...några resultat sedan sist
Ändring i omsättning i parentes: ASML (+12%), Ericsson (-4%), Netflix (+15%) och TSMC (+39%).
Bakom siffrorna:
Netflix har nu 282,7 miljoner betalande abonnenter, en ökning med fem miljoner under det senaste kvartalet – och upp 14 procent jämfört med samma period förra året.
Netflix förväntar sig en bredare utrullning av sin annonsplattform 2025.
Foto: Klarna
Fem ⚡️-snabba
Apple Pay stöder nu Klarna i USA och Storbritannien. Företaget lade ner sin Apple Pay Later-tjänst i somras.
LinkedIn uppger att antalet inlägg från verkställande direktörer globalt har ökat med 23 procent det senaste året. Chefernas innehåll får fyra gånger mer engagemang än inlägg från andra användare.
Airbnb lanserar Co-Host Network, som låter husägare anlita hjälp från andra hyresvärdar i Spanien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kanada och Brasilien.
Google kommer att blockera politiska annonser i USA efter presidentvalet den 5 november för att förhindra spridning av desinformation.
LinkedIn har passerat tio miljoner registrerade frilansare på jobbportalen LinkedIn Services Marketplace, en ökning med 48 procent jämfört med förra året.
Sex nya funktioner från YouTube
YouTube markerar nu autentiskt innehåll som är oredigerat. Foto: Helt Digital
Många nyheter från YouTube den här veckan. Väldigt många. Därför hoppar vi direkt över den nya minispelaren på mobil, designändringen för vy i liggande läge, sleep-timern och den nya designen för YouTube Shorts på TV – och går rakt på de sex viktigaste:
1. YouTube inför märkning av autentiska videor där varken ljud eller bild har redigerats eller ändrats.
Märkningen sker automatiskt när videor spelas in via enheter som använder C2PA-standarden.
Märkningen visas under videons beskrivning (du kan se ett exempel här).
2. Uppspelningshastigheten kan finjusteras för att öka eller sänka hastigheten på videor i små steg.
Foto: YouTube
3. Det blir möjligt att samarbeta om spellistor via länkar eller QR-koder i YouTube-appen på TV.
4. Spellistor kan även anpassas med egendefinierade miniatyrbilder med foton eller AI-genererade teman.
5. En omröstningsfunktion låter användare rösta på vilka videor som är bäst i spellistor.
Skapare kan använda denna funktion för att låta tittare rösta på deras favoritmaterial.
6. En egen märkesordning (badges) för användare baserad på milstolpar och engagemang.
Detta kan vara märken för speciella ‘prestationer’, som att vara bland de första betalda medlemmarna på en kanal, eller att vara en topplyssnare av en viss artist.
Märkena kommer att visas i Dig-menyn i appen.
Foto: Adobe
Ytterligare fem snabba
Adobe lanserade i måndags flera nya AI-tjänster för sina appar – inklusive AI-bildredigering i Photoshop och Lightroom. Dessutom sjösatte de AI-tjänsten GenStudio för Performance Marketing, som fungerar med bland annat TikTok, Snapchat, Google Campaign Manager 360 och Microsoft Advertising. Den AI-fokuserade videoplattformen Frame.io V4 är nu också tillgänglig för alla användare.
Google ger ett AI-lyft till shopping-sektionen i sin sökmotor i USA. Uppdateringarna inkluderar AI-genererade översikter som hjälper användare att hitta produkter anpassade efter deras specifika behov, nya filter, AR-provarfunktioner och ett personligt shoppingflöde baserat på sökhistorik och visningslogg från YouTube. Dessutom lanserar Google ett prisövervakningsverktyg och en särskild sida för produkter på rea.
EU-kommissionen fastslog i onsdags att X “inte är en viktig plattform för europeiska företag att nå sina användare”, och därför klassas X inte som en grindvakt enligt EU:s förordning om digitala marknader (Digital Markets Act/DMA).
EU meddelar att de kan inkludera intäkter från Elon Musks andra bolag, som SpaceX, xAI och Neuralink, vid beräkning av potentiella böter till X för brott mot EU:s förordning om digitala tjänster (Digital Services Act/DSA). Bakgrunden är att X är ett privat företag ägt av Musk, utan offentligt tillgängliga räkenskaper. EU granskar X för bristande innehållsmoderering, och DSA öppnar för böter på upp till sex procent av företagens årliga, globala omsättning.
Apple utökar och uppdaterar verktyget Business Connect, som låter företag hantera sin närvaro över Apples plattformar och appar. Business Connect är nu tillgängligt globalt och låter verifierade företag lägga till logotyp och annan profilering som visas i kartappen, Apple Mail, vid telefonsamtal och Tap to Pay.
🛍 💵 🛒 💶
Veckans utvalda förvärv och investeringar
Svenska Mycronic köper tyska Modus High Tech Electronics.
Kryptosajten CoinDesk köper CCData.
Sony köper Kinatrax.
Analysföretaget Amplitude köper Command AI.
Cybersäkerhetsföretaget Cyera köper Trail Security – som specialiserar sig på att återställa förlorad data.
Investeringsbolagen GIC och Silver Lake köper abonnemangsföretaget Zuora.
Automationsföretaget Capacity köper sökföretaget Lucy – samt två företag som automatiserar kundservice: Linc och Envision.
AI-företaget Dialpad köper Surfboard, som utvecklar programvara för kundservice.
Google och Amazon hoppar på kärnkraftsvågen
Illustrasjon: Google
Både Google och Amazon meddelade denna vecka att de satsar på kärnkraft för att möta energibehovet för sina datacenter.
Google tecknade i måndags ett avtal om köp av kärnkraft från små modulära reaktorer (SMR) i USA. Avtalet ska säkerställa att reaktorerna är i drift från 2030.
Amazon offentliggjorde i onsdags att de kommer att investera 500 miljoner dollar (5,3 miljarder kronor) i ett företag som utvecklar en typ av SMR-kraftverk.
🔌 Nyheterna kommer bara veckor efter att Microsoft ingick ett avtal om att återöppna ett nedlagt kärnkraftverk i USA för att förse sina datacenter med el.
Tre om säkerhet
Cisco undersöker om de har utsatts för en hackerattack, efter att hackare försökt sälja stora mängder data som de påstår är stulna från företaget.
WordPress-tillägget Jetpack har åtgärdat ett fel som lät alla inloggade användare på en webbplats se formulär från besökare på sidan. Säkerhetshålet har varit öppet sedan 2016.
Polar tvingades tillfälligt stänga sin webbplats efter en hackerattack den 11 oktober. Hackarna ska ha fått tillgång till data om amerikanska användare som handlat i webbshoppen. Företaget uppger att användarnas hälsodata inte ska ha påverkats.
GIF: Adobe
Veckans fem utvalda om artificiell intelligens
Adobe lanserade i måndags Firefly Video Model, ett AI-verktyg som genererar videor från textbaserade beskrivningar. Modellen är tränad på licensierat innehåll och är för närvarande endast tillgänglig för testare via en väntelista. [Adobe]
Amazon Ads lanserade i tisdags två nya AI-verktyg: AI Creative Studio och Audio Generator. Audio Generator låter annonsörer skapa interaktiva ljudannonser för smarta högtalare, medan AI Creative Studio samlar bild-, video- och kommande ljudverktyg på en plattform. [Amazon]
Toyota Research Institute och Hyundai-ägda Boston Dynamics går samman för att accelerera utvecklingen av AI-drivna humanoida robotar riktade mot hushåll, industri och näringsliv. [Toyota | Bloomberg]
New York Times kräver att AI-sökmotorn Perplexity slutar använda deras innehåll utan tillstånd. Andra mediehus, som Forbes och Condé Nast, har också kritiserat sökmotorn. Perplexity, som utmanar Google med AI-genererade sökningar, har signalerat en vilja att samarbeta med utgivare för att lösa konflikten. [Wall Street Journal]
Meta kritiseras av Open Source Initiative (OSI) för att använda begreppet “open-source” om sina AI-modeller, vilket enligt OSI skapar förvirring och urholkar begreppets betydelse. OSI:s ordförande varnar för att Metas brist på öppenhet kring modellerna kan hämma utvecklingen av användarstyrd AI och påpekar att företagets praxis inte uppfyller traditionella krav på öppen källkod. Meta försvarar sig med att AI-modeller är komplexa och att det behövs nya definitioner av öppenhet. [Financial Times]
Foto: Snapchat
...och veckans tre utvalda om virtuell verklighet (VR) och utökad verklighet (AR)
Snapchat launches immersive AR shopping experience ‘Snap Street’ in London (mobilemarketingmagazine.com)
Apple Has a New Smart Home Strategy: Screens Everywhere (bloomberg.com)
Travels in interiors hyperreality (ft.com)
Foto: Niantic/Walmart
...och nästan helt till slut: Den amerikanska butikskedjan Walmart och Pokémon GO-företaget Niantic inleder ett samarbete för att öka antalet virtuella pokéstops och gym runt butikerna. 🛍️
📲 Walmart kommer samtidigt att sälja fysiska presentkort till Pokémon GO.
🥎 Detta är första gången Niantic skapar fysiska presentkort till AR-spelet.
Illustration från patentet
📱 LG fortsätter att patentera (PDF, 21 sidor) rullbara skärmar för mobiltelefoner, trots att de slutade tillverka telefoner 2021.
🧲 I det nya patentet använder LG bland annat små magneter för att strama åt skärmen när telefonen dras ut till nästan dubbla storleken.
Illustration: Gwangju Institute of Science and Technology
👀 Koreanska forskare har utvecklat en ny typ av kameralins som gör det möjligt för robotar att se lika bra som katter.
🐱 Linserna efterliknar kattens förmåga att justera synen i olika ljusförhållanden, med en spaltformad öppning och en reflekterande lagstruktur som förbättrar synen i svagt ljus.
🤖 Enligt pressmeddelandet (PDF, 3 sidor) förbättrar linserna både objektigenkänning i komplexa miljöer och minskar behovet av tung databehandling.
🚗 Forskarna lyfter särskilt fram användningsområden som autonoma drönare och bilar – och illustrationerna visar möjligheten att skilja kamouflerade objekt från omgivningen.
📄 Forskningsartikel här (PDF, 11 sidor)
Illustration från patentet
...och helt till sist: Apple har tagit patent (PDF, 38 sidor) på ett AR-belysningssystem som kan projicera AR-innehåll direkt på ytor som bord, tak och väggar, utan behov av AR- eller VR-glasögon. 📽️
💡 Systemet är utformat med sensorer och flera LED-projektorer som kontinuerligt anpassar ljusnivåerna i rummet för att förbättra integreringen av AR-objekten med de faktiska omgivningarna.
Också värt att läsa 📚
Ironmouse Is Twitch’s Top Streamer, But She Doesn’t Know Why You’re Watching (rollingstone.com)
The K-Pop King (newyorker.com)
Neuralink’s Top Surgeon Is the Even-Handed Counterbalance to Musk (bloomberg.com)
North Korean hackers use newly discovered Linux malware to raid ATMs (arstechnica.com)
OpenAI Could Be a Force for Good if It Can Address These Issues First (nytimes.com)
🍁🍂
Hoppas du får en jättefin fredag!
:-)
Marius